Infrastruktur Vägar
2 min lästid

Nu ska Grådarondellen i Borlänge bli modern

15:e februari 2018, 10:34
Nu ska Grådarondellen i Borlänge bli modern
Grådarondellen i Borlänge. Illustration: WSP
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Under våren 2018 inleder Trafikverket ett arbete med att bygga om Grådarondellen i Borlänge. Med en mindre rondell och särskilda körfält för högersväng får bilisterna i Grådarondellen en säkrare och smidigare passage.

Grådarondellen kommer att bli mindre till ytan för att förbättra trafiksäkerheten och trafikflödet. Minskade radier på både cirkulationsplatsen och infarter gör att hastigheten sänks och att trafiken flyter smidigare.

I två av utfarterna kommer det att byggas körfält för ”fri högersväng”, vilket innebär att trafikanter kan svänga höger i en separat fil utan att behöva lämna företräde för andra fordon i cirkulationsplatsen.

– För några år sedan byggde vi om Backarondellen i Borlänge och införde körfält med ”fri högersväng” och den lösningen har fungerat mycket bra. Nu gör vi samma insats i Grådarondellen för att sänka medelhastigheten och skapa ett jämnare trafikflöde, förklarar Trafikverkets projektledare Matti Siirtola.

Genom ombyggnaden av cirkulationsplatsen kommer man att kunna minska antalet olyckor. I dag är de flesta olyckor nämligen så kallade upphinnandeolyckor, som innebär att ett fordon kör in i ett framförliggande fordon som gör en oväntad inbromsning. Det kan undvikas genom att bygga en cirkulationsplats som hindrar att trafikanter kör för fort vid infarterna.

– Gråda är en av landets äldsta cirkulationsplatser och har sett likadan ut sedan mitten av 60-talet. Dess profil, bredd och radie är för stor, vilket tillåter för höga hastigheter vid infarterna, säger Matti Siirtola.

Borlänge Energi och Borlänge kommun kommer att stå för utsmyckningen av den nya Grådarondellen, i form av ett konstverk. Utsmyckningen kommer att ha anknytning till Borlänge och stadens industriella historia. I samband med ombyggnationen av cirkulationsplatsen byggs också en ny dagvattenledning på uppdrag av Borlänge Energi.

Arbetet med cirkulationsplatsen startar under mars månad och beräknas vara färdigt i början av hösten 2018.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0