Nyheter Reportage
4 min lästid

Vattenförsörjningen tryggas i Skellefteå

19:e september 2017, 08:45
Vattenförsörjningen tryggas i Skellefteå
Plan för ny vattenförsörjning i Skellefteå. Illustration: Kjell Magnusson
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Ett nytt stort vattenverk skall säkra vattenförsörjningen för 45 000 personer i Skellefteå med omkringliggande samhällen våren 2019. Det nya vattenverket uppförs i Medle varifrån vattnet transporteras i ledningar till Skellefteå tätort. NCC har fått uppdraget att bygga det nya vattenförsörjningssystemet. Den totala budgeten ligger på ca 610 miljoner kr.

– Vi har idag bara en ytvattentäkt som är ca 50 år gammalt där vi tar in råvatten direkt från älven. För fem år sedan inträffade en attack med cryptosporidium, vilket blev startskottet. Kommunen blev tvungen att göra något för att trygga vattenförsörjningen för våra invånare, säger Erland Johansson, projektledare på samhällsbyggnad i Skellefteå kommun.

Kommunen har haft många planer på ny vattenförsörjning sedan 1990-talet, men aldrig riktigt kommit till skott förrän nu. Skellefteå kommun, Ramböll och NCC genomför projektet i samarbetsformen utökad samverkan, vilket innebär att allas kompetens tillvaratas tidigt i projektet och på så sätt sparar man både tid och kostnader.

– Säker vattenförsörjning är en allt viktigare samhällsfråga. NCC kom in i ett tidigt skede vilket har gett bra förutsättningar att tillsammans med kommunen och konsulter kunnat utveckla en innovativ och hållbar lösning för den lokala vattenförsörjningen i Skellefteå, säger Svante Hagman, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Byggnationen påbörjades i augusti 2016 och pågår fram till 2018. Drifttagningen sker i början av 2019 efter att intrimning och provdrift genomförts. I det nya systemet kommer inte vatten att tas direkt från älven, utan istället från marken. Förutom bättre dricksvatten medför det nya systemet en minskad kemikalieförbrukning och en bättre arbetsmiljö för kommunens medarbetare. Målet med hela projektet är att få en jämnare och bättre kvalitet på det vatten som renas till dricksvatten.

Det nya vattenverket byggs med fyra nya uttagsområden runt i kring för att säkerställa att kunna leverera vatten från någon av dem. Vattnet pumpas upp från ca 10-15 meter djupa brunnar i Slind, Selsforsen, Medle och Klutmark. Eftersom vattnet i marken inte räcker till så ska älvsvatten infiltreras i marken i Selsforsen för att renas och ansluta till det naturliga grundvattnet som finns där.

Efter att vattnet har pumpats upp i de fyra uttagsområdena ska det ledas i ledningar till det nya vattenverket i Medle. Efter luftning, där järn och mangan tas bort, och vattnet genomgår klorering och UV-ljus leds det vidare från vattenverket dels till Skellefteå centralort och vidare i befintligt ledningsnät till de som idag får sitt vatten från Abborrens vattenverk och dels till Slind och vidare i befintligt ledningsnät för de som idag får sitt vatten från Slinds vattenverk. Genom att nyttja det naturliga grundvattnet i åsen och ha fyra uttagsområden så finns reservvatten om något händer i älven eller i uttagsområdena (tex på grund av utsläpp av olja).

– Vi bygger ut 8000 kvm dammar varifrån vattnet rinner ner i åsen, pumpas upp från grundvattennivå till reningsverket. Vi har tre barriärer innan vattnet kan levereras ut till hushållen. Till detta bygger vi 17 km överföringsledningar, dubbla 560 millimetersledningar, som vi kopplar ihop med befintligt system. Hitintills har vi grävt ner 3/4 delar av ledningsnätet. Parallellt bygger vi brunnar i uttagningsområdena som pumpar vattnet vidare (pumphus eller ventilkammare som det också kallas). Vid råvattenstationen i Selsforsen lägger vi nu ut en 250 meter lång sjöledning till intagskammaren ute i älvfåran varifrån vattnet sugs upp till råvattenstationen och sedan pumpas det vidare till dammarna, förklarar Erland Johansson.

I dagsläget pågår gjutning av stommen till vattenverket och bassängerna. Filterbassängen är gjuten och man har även påbörjat byggnationen av vattenreservoaren på 5 000 kubik rent vatten. Grundläggningsarbetet har precis påbörjats. Cirka 65 personer arbetar för tillfället på projektet.

Vattenförsörjningen tryggas i Skellefteå

Plan för ny vattenförsörjning i Skellefteå. Illustration: Kjell Magnusson

Text av Kim Hall

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0