Infrastruktur Kollektivtrafik
3 min lästid

Nya tunnelbanan: Byggandet ovan jord inleds

24:e februari 2021, 15:26
Anna Nylen, projektchef, Blå linje till Barkarby. Foto: Region Stockholm
Anna Nylen, projektchef, Blå linje till Barkarby.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Utbyggnaden av blå linjen i Stockholm är i full gång under jord, och under våren går bygget in i en ny fas. Då påbörjas arbeten ovan jord. Trafikstart mot Barkarby, som kommer att bestå av stationerna Barkarby och Barkarbystaden, planeras till 2026.

I Barkarby håller en ny stadsdel på att växa fram när tunnelbanans blå linje byggs ut med fyra kilometer mellan Akalla och Barkarby. I söder blir det en förlängning från Kungsträdgården mot Nacka och Söderort.

Den ny sträckan från Akalla till Barkaby går under jord, vilket gör det möjligt att bygga många nya bostäder ovan jord. Tunnelbanan byggs så att det också är möjligt att förlänga den ännu mer i framtiden.

En ny och intensiv projektfas
Arbetet pågår på flera platser samtidigt längs med sträckan och har nu gått in i en ny fas med högre växel. De tre arbetstunnlarna, i Veddesta industriområde och på Barkarby gamla flygfält vid Robothöjden samt Landningsbanan, är färdigutsprängda och används i den fortsatta utbyggnaden.

– Det är mycket arbeten som pågår under mark. Nu håller vi på att spränga ut servicetunnlar och framtida tunnlar med tillhörande stationer. Under våren kommer vi att påbörja arbeten ovan mark där vi kommer ha våra biljetthallar, och därifrån även göra vissa sprängarbeten ovanifrån för att möta upp arbetet underifrån med våra rulltrappsschakt som går ner till plattformsrummet säger Anna Nylén, projektchef för tunnelbanan till Barkarby.

Vilka utmaningar har ni mött på i projektet?
– Om man tittar på bergarbeten så har vi en passage vid Förbifart Stockholm där vi måste ta det lite försiktigt. Det är viktigt att vi inte skadar berget som är mellan oss, så det blir att spränga sig försiktigt framåt, säger Anna Nylén och fortsätter:

– Sedan har vi även pandemin. Nu har arbetet rullat på bra för oss och vi har en hel del personal, bland annat byggledare, geologer och de som följer upp grundvattnet, ute på plats. Men många sitter även hemma och arbetar från sitt håll och det är alltid en utmaning att jobba efter de förutsättningarna.

Hur fungerar samarbetet med alla entreprenörer?
– Vi har gott om utmaningar tillsammans så det är viktigt att vi har ett gott samarbete mellan oss. Något som jag dessutom är stolt över är att vi har lyckats få högsta betyg med både våra arbetstunnlar och projekteringen genom Ceequal, det verktyg som vi har för hållbarhetscertifiering. Där har vi fått betyget ”Excellent” tillsammans med våra entreprenörer SBT Sverige och NCC, säger Anna Nylén.

Text av Jesper Norell

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0