2020-04-01 Provkörning på nya Roslagsbanan https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/04/norconsult-roslagsbanan-1.jpg

Provkörning på nya Roslagsbanan

Foto: Norconsult AB
Kollektivtrafik

Roslagsbanan är en av de äldsta järnvägarna i Stockholms län. Arbetet med att modernisera spår och stationer går mot sitt slut, provkörningar av nya tåg planeras till slutet av 2020.

I flera år har det pågått en omfattande utbyggnad av Roslagsbanan i Stockholm med bland annat byggande av dubbelspår, ombyggnation av Östra station och en ny station i Arninge. I slutet av året startar provkörning av nya tåg som planeras tas i drift i 2022.

Inmätning av hela spåranläggningen

För att möjliggöra införande av nya tåg pågår nu en omfattande inmätning av hela spåranläggningen som utförs av Strukton Rail AB. Team Geodesi på Norconsult har sedan 2018 varit involverat i projektet som expertstöd inom geodetisk mätningsteknik. Insatserna har framför allt omfattat beräkning av stomnätet i plan och höjd och kvalitetskontroller.

– Det har varit väldigt roligt att jobba tillsammans med Strukton i detta spännande projekt och på detta sätt bidra till utvecklingen av ett hållbart transportsystem i Stockholmsregionen, säger Yuriy Reshetyuk, uppdragsledare på Norconsult.

Mätningsarbetena är nu i slutskedet och beräknas vara klara till sommaren.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!