2019-11-18 Krävs på miljonböter – ”En allvarlig överträdelse” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/09/Rikard-Jermsten.jpg

Krävs på miljonböter – ”En allvarlig överträdelse”

Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.
Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket. Foto: Konkurrensverket
Kollektivtrafik

Konkurrensverket tar nu ärendet till domstol och yrkar att Västtrafik döms att betala en miljon kronor för otillåten direktupphandling.

Västtrafik fortsatte att tillämpa ett avtal om konsulttjänster trots att möjligheten till förlängning inte fanns i det ursprungliga avtalet. Bolaget gjorde därmed en otillåten direktupphandling, det skriver Konkurrensverket.

– Direktupphandling som inte föregås av annonsering är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna. Det gäller att ha kontroll på sina avtal, så att man inte använder dem i strid med regelverket, säger Rikard Jermsten, generaldirektör vid Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Västtrafik AB upphandlade under 2008 ramavtal om konsulttjänster inom organisation och it. Ramavtalen gällde som längst till och med den 31 december 2012. I november 2018 genomförde Västtrafik en förlängning av ett antal av avtalen trots att den möjligheten inte finns i det ursprungliga avtalet. Det innebar att Västtrafik gjorde en otillåten direktupphandling när inköpet inte annonserades.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!