Infrastruktur Kollektivtrafik
2 min lästid

Satsningar på kollektivtrafiken

16:e september 2019, 13:51
Satsningar på kollektivtrafiken
Illustration: Trafikverket
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Med syfte att förbättra framkomligheten och skapa smidiga bytespunkter i Täby och Danderyd startar nu Trafikverket den första av flera större kollektivtrafiksatsningar.

Först ut är bygget av E18 Arninge station, som utvecklas i samarbete med SL och Täby kommun.

– Den växande regionala stadskärnan behöver tillgång till hållbara resor och smidiga bytespunkter runt om i staden, säger Helena Sundberg, regional direktör på Trafikverket i ett pressmeddelande. Därför bygger Trafikverket en bytespunkt i Arninge i samarbete med SL och Täby kommun. Vi knyter samman transportsätten genom snabba, säkra och enkla byten mellan buss, tåg, cykel och bil.

“Täby satsar stort på ökad framkomlighet”

Bytespunkter underlättar pendling till och från arbetsplatser, och Arninge blir en viktig knytpunkt för nordöstra Stockholm skriver Trafikverket. I Arninge-Ullna finns arbetsplatser, bostäder och ett centrum som utvecklas snabbt. Bygget av E18 Arninge station påbörjas nu under hösten och arbetet beräknas vara klart i slutet av 2021.

– Täby satsar stort på ökad framkomlighet och med Arninge station får vi en viktig bytespunkt för boende och verksamma i området och ett nav för hela nordöstra Stockholm. Här kan resenärer ställa bilen, byta till Roslagsbanan eller buss. Med den pågående dubbelspårsutbyggnaden för Roslagsbanan och förbättrade busslinjer kommer det att bli enkelt ta sig till och från Arninge-Ullna, säger Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Bussfiler E18 från Danderyds sjukhus till Arninge-Ullna

Trafikverket utreder möjligheterna att bygga bussfiler längs hela sträckan mellan Danderyds sjukhus och Arninge, i båda riktningarna. Syftet är att öka kapaciteten för kollektivtrafiken och förbättra trafiksäkerheten för alla trafikanter. Preliminär byggstart sker under 2020.

Nya busshållplatser vid Danderyds gymnasium

Trafikverket arbetar också för att förbättra för bussresenärerna i Danderyd. Det finns planer på flera nya busshållplatser som ska ligga längs E18 i anslutning till Danderyds gymnasium. Preliminär byggstart sker under 2021.

– Trafikverket ska utveckla transportsystemet på ett hållbart sätt och kollektivtrafik har en given plats i en hållbar region. Genom en gemensam kraftsamling för kollektivtrafiken i Täby och Danderyd gör vi det enklare att välja att resa kollektivt, avslutar Helena Sundberg.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0