2021-03-15 Skanska hoppar av projekt https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/03/vejziu82io2jzzymnlaz.jpg

Skanska hoppar av projekt

Järnväg

Nu står det klart att Skanska inte längre står kvar som finansiär av den planerade tågtestbanan mellan Jörn och Arvidsjaur. Det framgår av ett ett pressmeddelande.

– Det är ett mycket tråkigt och beklagligt besked, säger Rickard Carstedt (S) ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten. 

Planen var att sträckan skulle rustas upp för fyra miljarder kronor för att testa tåg och järnvägsutrustning i vinterklimat. Förhoppningen var att anläggningen skulle stå klar om fem år. 

Nu tar planerna plötsligt en ny vändning när Skanska meddelar att de kliver av projektet, bara en dryg månad efter regeringens fastställan av Skanskas ensamrätt till tågbanan som varit nedlagd sedan 1990.

Orsaken är att Skanska anser att den affärsmässiga genomförbarheten är för låg, enligt flera medier.

– Testbanan är ett unikt tillfälle för den europeiska tågindustrin att testa ny teknik i vinterklimat och projektet skulle generera många arbetstillfällen på orter där avflyttningen är stor. Vi fortsätter att undersöka nya möjligheter till finansiering och hoppas att någon annan aktör vill ta över projektet, avslutar Rickard Carstedt.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!