2021-02-15 Snabbjärnvägen kan byggas på pelare i luften https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/02/korea-5023731_1920.jpg

Snabbjärnvägen kan byggas på pelare i luften

Tekniken används exempelvis redan i Kina och Japan. Bild: Pixabay
Tekniken används exempelvis redan i Kina och Japan. Bild: Pixabay
Järnväg

Stora delar av Sveriges höghastighetsjärnväg kan komma att byggas på pelare i luften, vilket tros leda till snabbare byggtid och att projektet blir flera miljarder billigare. Trafikverket ska inom kort presentera tekniken som är helt ny i Sverige, skriver DN.

Pelartekniken innebär att man lägger en stor del av järnvägsrälsen på upp till 20 meter höga landbroar. Ett alternativ som nu tas upp när Trafikverket håller på och utreder för hur höghastighetsjärnvägen bäst kan byggas.

Tidningen rapporterar att metoden kan göra det billigare att bygga och underhålla, men framför allt förkorta byggtiden. Baksidan är att tillverkningen av betongen till pelarna har stor klimatpåverkan.

Tekniken ska presenteras i den rapport om ”nya stambanor” som lämnas till regeringen den 28 februari.

– Det kommer i rapporten framgå om vi ser några potentialer när det gäller landbroar. Vi kommer att belysa frågan om det finns potential, geografiskt och kostnadsmässigt, säger Ali Sadeghi, Trafikverkets chef för projekt ”Nya stambanor”, till DN.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!