2020-11-30 Vossloh tecknar mångårigt kontrakt med Trafikverket https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/11/70c70d9f-b851-46e6-a2f2-ab3aa11a7e11.jpg

Vossloh tecknar mångårigt kontrakt med Trafikverket

Vossloh Nordic Switch Systems
Vossloh Nordic Switch Systems har vunnit ett kontrakt från Trafikverket för databaserad tillståndsövervakning av spårväxlar i Sverige. Foto: Kasper Dudzik
Järnväg

Vossloh Nordic Switch Systems har vunnit ett kontrakt från Trafikverket för databaserad tillståndsövervakning av spårväxlar i Sverige.
Enkelt förklarat innebär detta att Trafikverkets viktigaste spårväxlar kopplas upp och blir tillgängliga online.

– Vi på Vossloh i Norden är otroligt glada över att vi tillsammans med Trafikverket kan ta det här stora och viktiga steget mot ett modernare och mer digitaliserat svenskt järnvägsunderhåll, säger Bertrand Gryspeert, vd för Vossloh Nordic Switch Systems AB.

Det mångåriga kontraktet täcker tillståndsövervakning för totalt 1 000 spårväxlar i den svenska järnvägen. Spårväxlar är en vital del för järnvägens funktion. De är samtidigt en av de mest tekniskt komplexa – och därmed också mest underhållsintensiva – beståndsdelarna i järnvägen.

Med hjälp av sensorteknik registreras kontinuerligt data om valda parametrar i spåret, vilka automatiskt överförs till Vosslohs molnbaserade plattform. I plattformen bearbetas och konverteras data med hjälp av algoritmer baserade på artificiell intelligens till åtgärdsrekommendationer för kunden.

– Sensorbaserad övervakning är grundförutsättningen för ett tillståndsbaserat och prediktivt underhåll av järnvägsinfrastruktur. Resultatet av tillståndsövervakningen är högre tillgänglighet av spåren, vilket är ett centralt krav för att det ska gå att flytta mer trafik till järnvägen i framtiden. Endast på detta sätt är det möjligt att nå FN:s ambitiösa klimatmål på medellång sikt. Kontraktet med Trafikverket gör det möjligt för Vossloh att utnyttja sin unikt breda förståelse av järnvägsspårets fysik för att maximera kundvärdet, säger Oliver Schuster, vd för Vossloh AG.


Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!