2019-08-13 Lista på tågbolagen som får böta mest https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2013/03/sjab_lag_konkurrens.jpg

Lista på tågbolagen som får böta mest

Foto: Stefan Nilsson
Foto: Stefan Nilsson
Järnväg

Både större och mindre tågbolag finns på listan över de tågoperatörer som under årets första hälft betalat in mest kvalitetsavgifter till Trafikverket, skriver SVT Nyheter.

Kvalitetsavgifter ska betalas av den part som orsakat störningen, en sorts straffavgift. Både tågföretagen och Trafikverket kan bli skyldiga att betala om de orsakat störningar i tågtrafiken.

SJ är den operatör som betalat in mest avgifter under det första halvåret 2019. Summan ligger på 9.2 miljoner kronor enligt SVT. Dock är det en liten summa för en stor operatör.

Tvåa på listan är Tågkompaniet AB (numera VY Tåg AB) som främst kör lokaltrafik i Gävleborg, Norrbotten, Värmland och Jönköping.

Kalmar länstrafik sticker ut på listan menar SVT som skriver att bolaget drabbats av många inställda tåg. En orsak är Kustpilen, en motorvagn som trafikerar Kalmar-Linköping och Västervik-Linköping. Rälsen är i dåligt skick och tågen har haft problem med defekter. På Västerviksträckan ställdes vart femte tåg in under året.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!