Infrastruktur Järnväg
1 min lästid

ERTMS installeras på testbana

7:e juni 2017, 11:20
ERTMS installeras på testbana
Bildkälla Trafikverket
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Under 2017 installerar Strukton Rail det EU-gemensamma signalsystemet ERTMS på en testbana mellan Katrineholm och Åby. Det är på Trafikverkets uppdrag som systemets funktionalitet ska testas i verklig järnvägsmiljö, utan att påverka trafiken.

ERTMS är ett system som införts inom EU för att förenkla tågtransporter mellan länder och frigöra tid för tätare trafik. I Sverige används fortfarande det äldre ATC-systemet, men Trafikverket förbereder nu successivt för att installera ERTMS. År 2035 beräknas ERTMS vara installerat i sin helhet i Europa. Struktons arbeten går bland annat ut på att förbereda testbanans teknik för det nya systemet.

‒ Vi kommer att parallellutrusta banans ATC-signaler med de två olika ERTMS-systemen som ska testas. Vid banans ändpunkter installerar vi signalkodare som skickar information till ombordutrustningen på banans testtåg, om vilket av ERTMS-systemen tåget ska följa, berättar Eva Spove, platschef Strukton Rail.

Baliser, teknikhus, el- och telekopplingar samt signalkopplingar mellan ny och redan existerande teknik är annan järnvägsutrustning som Strukton bygger ut testbanan med. Arbetet drar igång vecka 23 och ska vara klart i november 2017.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0