2021-09-13 Strukton vinner storkontrakt för Västkustbanan https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/02/Strukton-Rail.jpg

Strukton vinner storkontrakt för Västkustbanan

Bildkälla: Strukton Rail
Bildkälla: Strukton Rail
Järnväg

Strukton Rail har tilldelats underhållsuppdraget på Västkustbanan Väst. Uppdragsgivare är Trafikverket och kontraktssumman är cirka 600 miljoner (räknat på sju år) och kontraktslängden är fem år med ytterligare möjlighet till två optionsår.

Entreprenaden kommer placeras hos Distrikt Väst och uppdraget omfattar basunderhåll av 493 spårkilometer.

Uppdraget utgörs av en totalentreprenad enligt ABT 06 samt omfattar förebyggande och avhjälpande underhåll. Uppdragsgivare är Trafikverket, kontraktssumman är cirka 600 miljoner (räknat på sju år) och kontraktslängden är fem år med ytterligare möjlighet till två optionsår.

– Det som ligger bakom denna vinst är ett riktigt bra lagarbete – ett gott samarbete, mycket slit och tankeverksamhet, säger Lars Schyllander, Affärschef Underhåll på Strukton.

Uppdraget avser basunderhåll av järnvägsanläggningen omfattande 493 spårkilometer fördelade på sträckorna (Almedal) – Kungsbacka, (Kungsbacka) – Eldsberga, (Torebo) – Falkenbergs godsstation, Furet – Halmstad – Kistinge, Halmstads rangerbangård, (Borås central) – (Varberg), Landeryd – (Furet), (Torup) – Hyltebruk och Smålands Burseryd – (Landeryd).

Stabilt grepp över Västkustbanan 
Tilldelningen betyder att vår andel underhållskontrakt och orderstock fortsätter att växa. Vi har sedan tidigare bland annat haft hela Södra stambanan inom Strukton. Nu kopplar vi ett stabilt grepp över hela Västkustbanan. Denna vinst kopplar ihop det i Eldsberga med tidigare vunnen entreprenad inom Distrikt Syd och nu för vi Distrikt Väst och Syd närmare vandra med de synergieffekter som det kan få. 

– Det nya kontraktet på Västkustbanan Väst startar den 1 april 2023 och är strategiskt mycket viktigt för Strukton och Distrikt Väst. I Väst är vi ju sedan länge etablerade i Göteborg i och med VGG-kontraktet och det känns jättekul att äntligen få etablera ett helt nytt drift- och underhållskontrakt som också ansluter till Göteborg. Det nya kontraktet möjliggör en fortsatt utveckling av underhållsverksamheten i distriktet, samtidigt som det innebär en trygghet att arbetet med järnvägsunderhåll kommer finnas kvar i Väst lång tid framöver, säger Peter Adamiec, Distriktschef Väst. 

”Oerhört glädjande besked”
Även Strukton Rails vd, Johan Oscarsson uttrycker glädje åt det nya kontraktet:

– Ett oerhört glädjande besked att Trafikverket tilldelar oss detta kontrakt. Det är med stor glädje och tillförsikt jag ser framemot att vi ska få börja uppdraget. Tillsammans utvecklar vi en hållbar järnväg för ett hållbart Sverige. Hjärtligt tack alla inblandade i denna vinst, säger Johan Oscarsson.

Tilldelningsbeslutet kan överprövas inom tio dagar från det att tilldelningen meddelats.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!