Infrastruktur Järnväg
3 min lästid

Gemensam tågutredning Oslo-Stockholm i gång

13:e september 2021, 09:40
Gemensam tågutredning Oslo-Stockholm i gång
Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KRF). Foto: Torbjørn Tandberg
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Den norska och svenska regeringen har kommit överens om att utarbeta en gemensam utredning om järnvägsförbindelsen mellan Oslo och Stockholm. Det står klart efter att den norska infrastrukturministern Knut Arild Hareide gett ett nytt uppdrag till Jernbanedirektoratet om att påbörja arbetet tillsammans med svenska Trafikverket.

Det framgår av ett pressmeddelande från Oslo-Stockholm 2.55, det offentligt ägda bolag som driver frågan om en snabbtågsförbindelse mellan huvudstäderna.

“Beslutet är ett stort steg framåt för att förverkliga en snabbare järnvägsförbindelse mellan huvudstäderna. I utredningen ingår att utvärdera de underlag som tagits fram av Oslo-Sthlm 2.55”, heter det.

– Äntligen är ett statligt uppdrag på plats och vi är otroligt glada för att den norska regeringen bekräftar att man är överens med Sverige om att påbörja arbetet. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med både norska och svenska myndigheter, säger Jonas Karlsson, VD, Oslo-Sthlm 2.55.

Den norska ministern menar att man bland annat måste kartlägga marknadspotentialen, bedöma järnvägens kapacitet, bedöma kostnader, studera möjliga sträckor och göra samhällsekonomiska beräkningar. Ministern anser också att utredningen ska titta på icke-statliga initiativ, och att värdera om det finns potential att bygga de nya järnvägslänkarna utan statliga investeringar.

– I slutändan finns flera alternativ till hur järnvägsförbindelsen skulle kunna byggas, finansieras och betalas. Vi har visat att en ny förbindelse mellan Oslo och Stockholm är lika lönsam som Öresundsbron både för samhället och som ren investering. Jag är säker på att den utredning som nu påbörjas kommer komma fram till att det är en stor vinst för våra länder och inte minst för klimatet, säger Karlsson.

I dag tar en tågresa mellan huvudstäderna drygt fem timmar. Med förbättringar av befintliga spår och två nya länkar, en på den svenska och en på den norska sidan, vore det fullt möjligt att göra resa med tåg på under tre timmar. Innan pandemin dominerade flygresandet relationen med 1,4 miljoner årliga resenärer mellan Oslo och Stockholm. Potentiellt skulle en snabbare järnvägsresa flytta över en miljon flygresenärer till tåget varje år och generera klimatnytta redan efter fem år.

– Vi kan konstatera att Oslo-Stockholm väldigt snabbt börjar betala av på vår gemensamma klimatskuld. Jag tror det är svårt att hitta ett järnvägsprojekt som både bär sig ekonomiskt men som också så snabbt genererar den här typen av klimatnyttor. Nu börjar resan på allvar, avslutar Karlsson.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0