Infrastruktur Järnväg
2 min lästid

Inget nattåg till Skellefteå: "Djupt olyckligt"

28:e juni 2021, 12:48
Inget nattåg till Skellefteå:
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Den planerade nattågstrafiken till Skellefteå som skulle starta den 1 april 2022 skjuts på framtiden. Trafikverket godkänner inte den tillfälliga plattformslösning som Vy Tåg, kommunen och Trafikverket tidigare var överens om.

– Det är bekymmersamt att Trafikverket nu har ändrat sig och inte godkänner den lösning som vi gemensamt arbetat fram, säger Dag Lokrantz-Bernitz som är vd för Vy Tåg.

Den 1 april 2022 skulle nattågstrafiken börja trafikera Skellefteå. För att göra det möjligt, tog Vy Tåg tillsammans med Skellefteå kommun och Trafikverket fram en lösning som innebär att en tillfällig plattform byggs i stadskärnan för av- och påstigande resenärer. Men nu godkänner inte Trafikverket den tillfälliga plattformslösningen som man varit med om att utforma.

– Vi var helt överens om att bygga en tillfällig plattform och har planerat trafiken utifrån det beskedet. Nu tvingas vi skjuta på trafikstarten eftersom Trafikverkets nya besked kommer så sent att det i praktiken inte är möjligt att hitta något alternativ, säger Dag Lokrantz-Bernitz.

Även Skellefteås kommunalråd Lorents Burman är missnöjd med beskedet från Trafikverket.

– Det här är naturligtvis djupt olyckligt. Vi vet att vårt näringsliv har stort behov av goda kommunikationer. Möjligheterna att kunna resa klimatsmart med nattåg till och från Skellefteå är något som är mycket viktigt och som vi har sett fram emot, säger Lorents Burman.

Beskedet från Trafikverket att inte godkänna den temporära plattformen innebär att tågresenärer till och från Skellefteå även efter den 1 april 2022 måste byta mellan tåg och buss i Bastuträsk tills en lösning har hittats.

– Nu sätter vi oss ned tillsammans med kommunen för att gå igenom regelverket kring plattformar för att se om det ändå är möjligt att bygga en tillfällig plattform som planerat, avslutar Dag Lokrantz-Bernitz.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0