2020-10-28 Amputerat ben gav halv miljon i böter https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/10/dry-docks.jpg

Amputerat ben gav halv miljon i böter

dry docks landskrona
Reparationsvarvet Oresund Drydocks torrdocka i Landskrona. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
Hamnar

600 000 kronor i företagsbot. Det blir notan för Oresunds Drydocks AB efter en olycka där en arbetstagare skadade sig allvarligt när ett fartyg skulle omdockas det rapporterar Arbetarskydd om.

Olyckan skedde den 30 oktober 2019 när ett fartyg skulle omdockas. Inhyrda arbetstagare skulle ta bort så kallade block som stöttade fartyget i flytdockan på Oresunds Drydocks AB:s arbetsställe i Landskrona. När en av arbetstagarna startade nedmonteringen av en metallkil på ett av blocken sköts metallkilen plötsligt iväg. Den sköts iväg på grund av trycket från fartyget på blocket. Kilen träffade arbetstagarens vänstra ben. Arbetstagaren skadade sig allvarligt och tvingades amputera större delen av benet och var sjukskriven en längre tid.

Nu har företaget godkänt att betala företagsboten på 600 000 kronor genom ett strafföreläggande. De betyder att ingen förhandling i domstol krävs.

Christer Forssman, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål anser att anställda i bolaget med skyddsansvar av oaktsamhet har orsakat olyckan. Det som skulle ha gjorts enligt arbetsmiljölagen för att förebygga ohälsa och olycka har inte gjorts.

Åklagaren påpekar bland annat i strafföreläggandet att inför omdockningen skulle bolaget ha undersökt och riskbedömt arbetsmomentet, säkerställt att arbetstagaren haft tillräckliga instruktioner och information om en säker arbetsmetod.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!