2019-10-09 Efter Brexit: Gods riskerar att fastna https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/03/gbghamn01.jpg

Efter Brexit: Gods riskerar att fastna

Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB Bildkälla: Göteborgs hamn
Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB Bildkälla: Göteborgs hamn
Hamnar

Gods som inte är tullklart innan skeppning till Sverige riskerar att fastna i Göteborgs Hamns terminaler om Storbritannien lämnar EU, som ska enligt tidtabell ske den 31 oktober, skriver SVT Väst.

– Den som exporterar måste se till att ha sitt gods tullklart innan det når Göteborgs hamn och våra terminaler, annars kommer man inte in i hamnen, säger säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB, till SVT Väst.

Hamnens roroterminal har daglig trafik med Storbritannien där bland annat råmaterial och komponenter till svensk industri kommer in och stål samt papper skickas ut, uppger Göteborgs hamn.

Enligt Hamnen och Evir Dzanic finns farhågor att åtgärder inför EU:s tillämpning av tredjelandsregler mot Storbritannien kan vara svåra att vidta i rätt tid för vissa aktörer.

– Min uppfattning är att de större aktörerna är väl förberedda. Utmaningen ligger främst hos de mindre aktörer som inte har den administrativa kapacitet som de större varuägarna och speditörerna har, säger Elvir Dzanic, Vd på Göteborgs Hamn AB, till SVT Väst.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!