2019-06-17 Göteborgs Hamn förbereder för tyngre last https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/06/goteborgs-hamn-webb.jpg

Göteborgs Hamn förbereder för tyngre last

Foto: Göteborgs Hamn
Hamnar

För att möjliggöra tyngre last för de största godsfartygen i Göteborgs Hamn ska Norconsult Fältgeoteknik utföra geotekniska undersökningar och kärnborrning i hamnområdet.

I början av juni gav regeringen klartecken att påbörja arbetet med farledsfördjupning av Göteborgs Hamn för att möjliggöra tyngre last för de största godsfartygen.

30 procent av utrikeshandeln

Genom Göteborgs hamn passerar 30 procent av utrikeshandeln. Fältgeotekniks uppdrag ställer därför höga krav på kvalité, arbetsmiljö- och säkerhet. Markus Mangsten, vd på Norconsult Fältgeoteknik, är stolt och glad över förtroendet att rusta hamnen för nästa generations godsfartyg.

– Det kommer som mest vara tre borriggar i drift under en av de fem veckor som uppdraget beräknas ta i anspråk, berättar Markus i ett pressmeddelande. Vi kommer även att utföra sondering samt provtagning från en inhyrd plattform i vattnet utanför hamnen, fortsätter han.

Farledsfördjupningen innebär att containerfartyg som anlöper Göteborg kan lasta fler containrar. För de största fartygen innebär det en kapacitetsökning på cirka 50 procent. Fältgeotekniks uppdrag kommer att pågå under sommaren 2019.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!