2020-07-08 Saab börjar tillverka stridsflygplan i Brasilien https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/07/b8cd0d6241cbb122_org.jpg

Saab börjar tillverka stridsflygplan i Brasilien

Anläggningen tillverkar delar till Gripen. Bild: Saab
Anläggningen tillverkar delar till Gripen. Bild: Saab
Flyg
Nyheter

Nu startar produktionen i Saabs fabrik i São Bernando do Campo i Brasilien. Det är den första anläggningen utanför Sveriges gränser, enligt ett pressmeddelande.

I den nya anläggningen ska delar till Gripen att tillverkas. Flygplansdelarna levereras sedan för slutmontering till i Embraers fabrik i Gavião Peixoto och till Saabs fabrik i Linköping.

Till en början så ska delar som stjärtkonen och framkroppen produceras till den ensitsiga versionen av Gripen. Därefter kommer delar till den tvåsitsiga versionen att tillverkas där.

– Det här är en del av tekniköverföringsprogrammet inom Gripen-projektet. Vi har genomfört en teoretisk och praktisk utbildning på arbetsplatsen av brasilianska ingenjörer och montörer i Linköping och därmed kan vi nu etablera en avancerad produktionslinje i São Bernardo do Campo, enligt samma höga standarder som vi har i vår anläggning i Linköping, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!