2019-12-04 Norwegian säljer dotterbolag https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/06/norwegian-europa-kanada.jpg

Norwegian säljer dotterbolag

Norwegian Boeing 737 MAX 8. Bildkälla: Norwegian
Norwegians långdistansflyg är högt efterfrågat, enligt flygbolaget. Bildkälla: Norwegian
Flyg

För att återfå lönsamhet säljer nu Norwegian Air Shuttle dotterbolaget Norwegian Air Argentina (NAA) till JetSMART Airlines. 

JetSMART övertar driften av NAA med omedelbar verkan. JetSMART kommer att fortsätta flyga NAA:s linjer från Aeroparque flygplats.

– Norwegian befinner sig i en fas där bolaget går från tillväxt till lönsamhet. Nu vidtar vi alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att Norwegian är väl positionerat för framtiden. Vi har de senaste månaderna genomfört viktiga förändringar i linjenätet för att säkerställa långsiktig lönsamhet. Med den rådande situationen i Argentina har det varit svårt att uppnå tillfredsställande lönsamhet för dotterbolaget. De flesta kostnader är i dollar medan vi får intäkter i pesos. Den kraftiga försvagningen av peson mot dollarn har skapat ett betydande gap mellan kostnader och intäkter, säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef och finansdirektör på Norwegian i ett pressmeddelande.

Stark kombinerad enhet

– Avtalet som vi har undertecknat med JetSMART säkerställer att det vi har byggt upp i Argentina de senaste två åren fortsätter. Nu blir de två nyaste flygbolagen i Argentina en starkare kombinerad enhet. Tillsammans kommer de att ha cirka 10 procent av inrikesmarknaden och bli den tredje största operatören i landet, fortsätter han.

– Vi är väldigt glada över att kunna slå ihop Norwegian Air Argentina och JetSMART. JetSMART har en vision om att bli det ledande ultralågprisbolaget i Sydamerika. Tack vare det här avtalet kommer vi att fortsätta erbjuda prisvärda flygresor till våra kunder från både Aeroparque flygplats och El Palomar flygplats, säger Estuardo Ortiz, koncernchef på JetSMART.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!