2019-09-30 Samarbete för eldriven flygtrafik https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/08/finnair-webb.jpg

Samarbete för eldriven flygtrafik

Valentin Hintikka OH-LWD Finnair A350 @ HEL. Foto: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
Energieffektivisering
Flyg

Nyligen lanserades ett nordiskt projekt för utvecklingen av eldrivna flygplan. Bland deltagarna finns Finnair.

Bakom initiativet ligger Nordic Innovation som är en del av Nordiska ministerrådet. De har skapat ett nätverk för nordiska nyckelpersoner och företag inom flygbranschen med målet att utveckla framtidens eldrivna flygtrafik.

– Teknisk innovation är en av lösningarna på flygbranschens största nutida utmaning, koldioxidutsläppen. Med detta initiativ är vi med och påverkar framtiden inom flygbranschen och kan därmed ta ett viktigt steg mot koldioxidfria flyg, säger Robert Lönnblad, Skandinavienchef på Finnair i ett pressmeddelande.

Fyra fokusområden

Nordic Innovation har fyra fokusområden med syfte att driva tillväxten av eldrivna flygplan. Standardisera eldriven flyginfrastruktur i de nordiska länderna, utveckla affärsmodeller för regionala direktanslutningar mellan nordiska länder, utveckla flygplansteknologi som passar de nordiska väderförhållandena samt skapa en plattform for europeiska och globala samarbeten.

– Alla fyra fokusområden har potential att påverka globalt. Vi diskuterar ämnen som livskvalité, hållbarhet och lättillgänglighet. Men även hur stor potential nordiska företag har att bidra med sin teknik. När vi kombinerar det bästa inom rörlighet som den nordiska marknaden har att erbjuda kan också nordiska företag göra avtryck och stärka sin position globalt, säger Nina Egeli, Senior Innovation Advisor på Nordic Innovation.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!