2019-07-04 Risk för nytt flygkaos https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/07/airport-1043636_1920.jpg

Risk för nytt flygkaos

Bild: Pixabay/cc
Bild: Pixabay/cc
Flyg

Antalet flygförseningar till och från svenska flygplatser har ökat med drygt 60 procent de senaste fem somrarna, skriver Di. Håller trenden i sig kan närmare 1,8 miljoner resenärer drabbas i sommar, enligt flygkompensationsbolaget Airhelp.

Andelen flygförseningar har ökat i Sverige varje sommar under de senaste fem åren, enligt offentlig statistik från flygkompensationsbolaget Airhelp. För varje sommar som gått sedan 2014 har andelen försenade flyg ökat med närmare 10 procent per år i genomsnitt, skriver Di.

Förra sommaren var tuff för flygtrafiken, med drygt 17.000 försenade eller inställda flyg, alltså närmare var tredje flyg. Om trenden håller i sig skulle det innebära att antalet flygförseningar i sommar stiger till nästan 18.700 stycken, förutsatt att antalet flygningar i sommar ligger på samma nivå som i fjol. Det skulle i så fall innebära att andelen försenade flyg i sommar ökar till närmare 36 procent.

I en intervju med SvD varnade SAS vd Rickard Gustafson redan i maj för att det 2019 kunde bli en sommar med stora förseningar och inställda flyg. Han pekade ut en dåligt fungerade europeisk flygledning som orsak.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!