2019-05-23 SAS utvecklar elektriskt flyg https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2015/11/21SAS.jpg

SAS utvecklar elektriskt flyg

Bild: SAS
Bild: SAS
Flyg

Tillsammans har SAS och Airbus tecknat en avsiktsförklaring om ett ekosystem och forskning kring behovet av infrastruktur för hybrid- och elflygplan.

Samarbetet startar i juni 2019 och kommer att fortsätta fram till slutet av 2020. Enligt avsiktsförklaringen kommer Airbus och SAS att samarbeta i ett gemensamt forskningsprojekt för att bättre förstå de operativa och infrastrukturella möjligheterna och utmaningarna som en storskalig introduktion av hybrid- och elflygplan och hur det skulle påverka flygbolagens arbetssätt.

Fem arbetsområden

Projektet omfattar fem arbetsområden som fokuserar på att analysera effekterna av markinfrastruktur och laddning, resurser, tid och tillgänglighet på flygplatser.

Samarbetet innefattar även att involvera en leverantör av förnybar energi för att garantera verklig grön el och en nollvision kring CO2-utsläpp. Detta tvärvetenskapliga tillvägagångssätt – från energi till infrastruktur – ska ta hänsyn till hela flygplanets ekosystem för att bättre kunna stödja flygindustrins övergång till hållbar energi.

Koldioxidneutral tillväxt för flygbranschen

Dagens flygplan är ungefär 80 procent mer bränsleeffektiva per passagerarkilometer än för 50 år sedan. Med en uppskattad fördubbling av lufttrafiken under de närmsta 20 åren är det därför industrins målsättning att fortsätta minska sin miljöpåverkan, skriver Airbus i ett pressmeddelande.

För att komma till rätta med denna utmaning har Global Aviation Industry (ATAG), inklusive Airbus och SAS Scandinavian Airlines, åtagit sig att uppnå en koldioxidneutral tillväxt för flygbranschen som helhet från och med 2020 samt att minska netto-utsläppen från flygtrafiken med 50 procent till år 2050 (jämfört med 2005).

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!