2013-02-21 540 nya bränsleeffektiva flygplan de kommande 20 åren https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2013/02/sasasab.jpg

540 nya bränsleeffektiva flygplan de kommande 20 åren

Flyg

Fram till år 2031 kommer de nordiska flygbolagen att behöva köpa in 536 nya passa­gerar­flygplan i storleksklassen över 100 passagerare, till ett värde av 56,8 miljarder dollar (mot­svarande ca 360 miljarder kronor med dagens dollarkurs). Det framgår av den nordiska specialstudie som den europeiska flygplanstillverkaren Airbus gjort av sin prognos Global Market Forecast.

353 flygplan behövs för att klara en förväntad tillväxt av passagerartrafiken, medan 183 plan ska ersätta äldre flygplansmodeller med mer bränsleeffektiva typer. Airbus prognos bygger på en analys av sju länder med sammanlagt drygt 35 flygbolag som idag flyger ca 280 plan i storleksklassen över 100 passagerare.

De nya passagerarflygplan som behövs i regionen omfattar 450 plan med en mittgång, som t ex Airbus A320-familj, och 86 plan med två mittgångar, som t ex Airbus A350 XWB och A330.

Flygtrafiken till, från och inom Sverige har ökat med 62 procent sedan 2002. Under samma period har den internationella flygtrafiken ökat med hela 93 procent. De främsta faktorerna för detta är ökad turism, en växande ekonomi samt en ökad levnadsstandard med större disponibla inkomster. Framför allt har trafiken till tillväxtmarknader som Asien/Stillahavs­regionen och de forna öststaterna ökat markant.

– Under de kommande 20 åren kommer flygresorna till och från Stockholm att öka med 3,5 procent om året. Samtidigt väntas trafikökningen mellan Sverige och tillväxtmarknaderna bli ännu större, med t ex en ökning på 5,5 procent till Asien och Stillahavsregionen, säger Andrew Gordon, som är Director Strategic Marketing & Analysis på Airbus.

– Det här är goda nyheter för flygbolagen i regionen och speciellt för dem i Sverige. Tillväxten i flygtrafiken innebär också ett ökat behov av moderna och bränsleeffektiva flygplan, något som ju är Airbus kärnverksamhet, säger Andrew Gordon.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!