InfrastrukturRegeringen vill stänga Bromma flygplats – branschorganisation kritisk
21.04.2021 15:37 3 min lästid

Regeringen vill stänga Bromma flygplats – branschorganisation kritisk

21.04.2021 15:37 3 min lästid

"Jag har svårt att förstå hur regeringen resonerar."

Fredrik Fahlman
0

Under onsdagen höll regeringen en pressträff där de annonserade att planerna att stänga Bromma flygplats fortgår. Branschorganisationen Transportföretagen ställer sig frågande till beslutet.

– Vi vill avveckla Bromma flygplats och istället säkra nödvändig flygtrafik på Arlanda, sa Per Bolund, Miljö- och klimatminister, på pressträffen.

En utredning om att lägga ned flygplatsen i förtid ska enligt regeringen vara klar till augusti. De vill i stället att området ska användas för att bygga nya bostäder.

Branschorganisationen Transportföretagen är kritisk till beslutet, som de menar har fattats utan remiss eller dialog med berörda aktörer, och riskerar att påverka Stockholmsregionens tillgänglighet till flyg negativt.

– Efter över ett halvårs tystnad är det oväntat att regeringen nu avser att lägga ned Bromma flygplats helt utan dialog. Vi vill istället att regeringen tar ett helhetsgrepp om flyget och framförallt visar det politiska modet och för en öppen dialog med berörda parter. Bromma är hela Sveriges flygplats och används idag av ambulansflyg och många företag har sin försörjning direkt av flygplatsen. Det är viktigt att regeringens särskilda utredare verkligen arbetar för att företag och arbetstillfällen kan säkras, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen Flyg, i ett pressmeddelande.

De vill inte se någon förtida avveckling av Bromma utan löften om hur företagens verksamhet kan säkras, och anser att flygets framtid alldeles för viktig för att avgöras i slutna rum.

– Jag har svårt att förstå hur regeringen resonerar. Det handlar inte om klimatet och buller eftersom det är utmaningar flygbranschen kommer att möta. Det handlar inte om ekonomi eftersom det finns privata intressenter som är villiga att ta över Bromma från Swedavia. Jag kan bara tolka beskedet som ytterligare ett tecken på att regeringen saknar en sammanhållen flygpolitik”, avslutar Kämpfe.

Under onsdagskvällen kommer Märta Stenevi, Jämställdhets- och bostadsminister, att medverka i SVT:s program 30 minuter. Där väntas hon kommentera Bromma flygplats ytterligare, enligt SVT Nyheter.

– Sedan 2018 har man sett en minskning och nu har också swedavia gjort bedömningen att Bromma inte bär sig ekonomiskt och då ser regeringen anledning att plocka bort Bromma från listan över nationellt basutbud. Det öppnar fantatiska möjligheter för stockholms stad att utveckla centralt område där man kan gå från asfaltsöken till att bygga bostäder, plantera parker, få biologiskt mångfald mer grönska, säger hon i programmet enligt SVT.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!