2021-02-11 Här är första bilderna på Västlänkens nya stationshus https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/02/befe5830aca66431_org.jpg

Här är första bilderna på Västlänkens nya stationshus

Fasad från Bergslagsparken. Bild: Krook & Tjäder / Jernhusen
Fasad från Bergslagsparken. Bild: Krook & Tjäder / Jernhusen
Arkitektur
Infrastruktur

Nu presenterar Jernhusen de första bilderna på stationsbyggnaden som bland annat kommer inrymma Västlänkens östra stationsuppgång i RegionCity i Göteborg. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ett av fyra förslag har valts ut. Vinnaren blev arkitektbyrån Krook & Tjäder. Bedömningen gjordes av representanter från Jernhusen. Göteborgs stadsbyggnadskontor, NCC och Per Bornstein som sakkunnig arkitekt.

– Vi uppskattade speciellt Krook & Tjäders konsekventa nyttjande av trä och den tydligt markerade stationsentrén, med ett vackert entrérum som var det i särklass mest uttrycksfulla motivet bland de redovisade förslaget säger Per Bornstein.

”Förslagets styrka är gestaltningen som signalerar symbolbyggnad på långt håll men också fungerar väl i den mänskliga skalan längs trottoaren”, skriver Jernhusen i pressmeddelandet,

– Att få möjlighet att vara med och utforma den första etappen av den nya stadsdelen RegionCity här i Göteborg är oerhört spännande och vi har den största respekt för de utmaningar vi står inför säger Pontus Orrbacke arkitekt på Krook & Tjäder Göteborg.

Projektet omfattar 34 000 kvm och kommer ge plats åt en station, stationsservice, handel, restauranger och 1 500 arbetsplatser. Byggnation påbörjas 2023 och fastigheten kommer vara klar för inflyttning redan 2026.

Den nya stationsbyggnaden byggs ovanpå Västlänken. Bild: Krook & Tjäder/Jernhusen
Förslagets styrka är gestaltningen som signalerar symbolbyggnad på långt håll men också fungerar väl i den mänskliga skalan längs trottoaren, skriver Jernhusen. Bild: Krook & Tjäder/Jernhusen

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!