2019-01-09 Framtidens transportkrav banar väg för ny teknik https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/01/reachstacker-nc-nielsen-webb.jpg

Framtidens transportkrav banar väg för ny teknik

Foto: N.C. Nielsen
Foto: N.C. Nielsen
Infrastruktur
Transport & Logistik

Som ett resultat av utvecklingssamarbetet med Blue Water Shipping har N.C. Nielsen nu lanserat världens största reachstacker.

Som ett alternativ till kranar ska den ombyggda Konecranes 4545-reachstackern hjälpa till att lyfta stora vindkraftverkstorn, naceller, stativ och konstruktioner i nära samspel med de andra heavy duty-maskinerna:

– Nu kan vi själva hantera de tyngsta lyften och transportuppgifterna genom att kombinera våra maskiner till de olika uppgifterna. Vi kan till exempel lyfta föremål som väger upp till 250 ton med världens största reachstacker i den ena änden och använda en av våra 100 ton-reachstackers i den andra – eller köra med extremt tunga föremål hängande i kroken. Den här utrustningen gör att vi är rustade inför framtidens transportuppgifter, säger Søren Messmann, General Manager för Port Services Division hos Blue Water Shipping i ett pressmeddelande.

Hårda krav från vindkraftverksbranschen

Reachstackern är resultatet av ett utvecklingsarbete mellan N.C. Nielsen och Blue Water Shipping. Hårda krav på maskinens prestanda skulle uppfyllas och de tekniska specifikationerna har fastställts i samarbete med Blue Water Shippings kunder i vindkraftverksbranschen. De allt större och tyngre vindkraftverksdelarna, jordens bärförmåga på lagringsplatsen, nya typer av lyftutrustning och önskemål om att kroken ska nå ända ner till marken var några av de tekniska utmaningarna.

– Vi har haft ett fantastiskt bra samarbete med N.C. Nielsen. Vi har haft ett öppet, ömsesidigt och konstruktivt utvecklingsarbete där massor av idéer har legat på bordet. N.C. Nielsen har varit bra på att fånga upp idéerna och omsätta dem till tekniska lösningar. Utgångspunkten är att det inte har funnits några begränsningar och det tankesättet flyttar gränserna för vad som är möjligt, berättar Søren Messmann från Blue Water Shipping.

Flyttar gränserna

N.C. Nielsen har tidigare utvecklat kraftfulla reachstackers med en lyftkapacitet på 110 ton till vindkraftverksbranschen. Utvecklingen av världens största reachstacker är ytterligare ett steg mot att flytta gränserna inom heavy duty-området:

– I stort sett allt har förstorats i förhållande till tidigare. Tillsammans med våra ingenjörer och konstruktörer har vi arbetat intensivt för att hitta formeln till världens största reachstacker. Det lyckades tack vare innovativt samarbete med Blue Water Shipping där vi skulle uppfylla de tekniska specifikationerna och tillmötesgå väldefinierade önskemål om maskinens förmåga. Det handlar om att göra det komplicerade enkelt, säger Per T. Nielsen, teknisk chef hos N.C. Nielsen.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!