2018-12-03 Siemens tecknar avtal för Förbifart Stockholm https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/12/tunnel-trafikverket-siemens-forbifart-stockholm-webb.jpg

Siemens tecknar avtal för Förbifart Stockholm

Bild från Trafikverket. Tunnel i genomskärning (E4 Förbifart Stockholm).
Bild från Trafikverket. Tunnel i genomskärning (E4 Förbifart Stockholm).
Infrastruktur
Transport & Logistik

Siemens Mobility vann Trafikverkets upphandling. Kontraktet är värt cirka 800 miljoner kronor. Siemens ska leverera kommunikations-, kontroll- och övervakningssystem till E4 Förbifart Stockholm.

Eltels svenska kommunikationsverksamhet är samarbetspartner till Siemens Mobility AB. Eltels andel motsvarar cirka 400 miljoner kronor.

Förbättrade restider

Den nya förbifarten kommer att koppla samman de södra och norra delarna av Stockholm för att binda samman länsdelarna, minska sårbarheten i trafiksystemet och förbättra restiderna för trafikanterna avsevärt, skriver Siemens i ett pressmeddelande.

Kontraktet är ett av fem för de mekaniska och elektriska system som behövs för tunnlarna och närliggande vägar. Projektet omfattar kontroll- och övervakningssystem som styr säkerhetsfunktioner i tunnlarna. Dessutom kommer Siemens Mobility att leverera en kommunikationsplattform, kameraövervakning, radio- och telefonnätverk samt system för att upptäcka incidenter. Siemens Mobility kommer även att stå för drift och underhåll efter att tunneln har öppnat.

– När Förbifart Stockholm är färdigbyggd kommer den södra tunneln vara en av de längsta i världen. Siemens Mobilitys digitala teknik kommer att bidra till en säker och intelligent infrastruktur med minskad miljöpåverkan, säger Ulf Troedsson, vd för Siemens i Sverige och Norden i ett pressmeddelande.

Öppet för trafik 2026

Projektet E4 Förbifart Stockholm påbörjades redan 2014 och beräknas vara öppet för trafik 2026. Siemens Mobilitys projekt startar under 2019 med en omfattande design och projektering för samtliga delar i leveransen. Installation kommer att påbörjas 2021.

Projektet kommer att genomföras av Siemens Mobility i Sverige tillsammans med Siemens Center of Competence for Tunnel and Waterways Infrastructure i Nederländerna och Eltel Networks Infranet AB.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!