Infrastruktur
3 min lästid

Hogia om elbussar: "Står på kanten till något spännande"

20:e juni 2018, 11:05
Hogia om elbussar:
Förarlösa bussar åkte i Stockholmsförorten Kista i december. Foto: Rikard Hallberg.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I både Kista i Stockholm och Chalmers i Göteborg har självgående elbussar testats under året. Nu uttalar sig Ulf Bjersing från Hogia Public Transport Systems om framtidens kollektivtrafik. 

Självkörande lastbilar och bussar är ett nytt inslag i svensk infrastruktur och ses som en stor del av framtiden på landets gator. Just kollektivtrafiken spås trafikeras av självkörande bussar och tester har skett både intill Kistamässan i Stockholm och vid området kring Chalmers i Göteborg.

Nyligen skrev Branschaktuellt i en artikel om när infrastrukturminister Tomas Eneroth och Isabella Lövin, klimatminister och vice statsminister, presenterade regeringens nationella plan för infrastrukturen åren 2018–2029. Bland annat lyfte Tomas Eneroth vikten av att satsa på ny teknik. ”Permanent världsutställning för implementeringen av ny teknik” – så beskriver ministern visionen av ett framtida Sverige.
– Ett bra exempel på detta är de investeringar som görs i elvägar för tung transport. Där kan lastbilar köra fossilfritt genom laddning av en elskena. Här är Sverige världsledande.

“Kommer kräva tekniskt stöd och nya digitaliserade lösningar”

På kollektivtrafikdagen i maj pratade Ulf Bjersing, Chief Strategy Officer på Hogia, om just teknikutvecklingen kring självkörande fordon i kollektivtrafiken.
“Redan idag är det många olika tekniska system som samverkar och med de förändringar som vi kan förvänta oss på det här området kommer det bli ännu fler. Det kommer att kräva tekniskt stöd och nya effektiva digitaliserade lösningar för att få det att fungera.” skriver han bland annat i ett pressmeddelande och fortsätter:

“Om vi ska kunna erbjuda den servicenivå som resenären kommer att kräva i framtiden så måste systemen bakom kulissen samverka. Vi står på kanten till något spännande och om vi tar oss an den här uppgiften på rätt sätt har vi stora möjligheter att få till ett hållbart, enklare, bättre och billigare resande för våra resenärer.”

Självkörande fordon kommer – och det väldigt snart

Regeringen har tidigare uttryckt sig positiva till utvecklingen. I en artikel på regeringens hemsida har KTH-forskaren Anna Pernestål Brenden uttalat sig.
– Självkörande fordon är hajp just nu och de kommer att komma. En sak är extra intressant, och det är att det går mycket snabbt. Hade någon frågat en forskare för fem år sedan när de självkörande bilarna skulle finns på våra gator skulle svaret vara år 2040. För två år sedan hade svaret blivit 2030 och idag säger tillverkarna “runt 2020”. Vanligtvis brukar teknikutveckling ta längre tid än man tänkt sig.

 

#hållbarhet #hogia #isabella lövin #kollektivtrafik #regeringen #självkörande buss #tomas eneroth
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0