Infrastruktur
2 min lästid

Nattåg till Tyskland, Belgien och Frankrike

28:e maj 2018, 11:18
Nattåg till Tyskland, Belgien och Frankrike
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Igår presenterade Miljöpartiet ett vallöfte om att göra det lättare att ta tåget ut i Europa, med fler nattåg och enklare biljettköp.

– Det ska vara enkelt att ta tåget till Europa. Vi vill se till att det finns bekväma nattåg till populära resmål och att det ska vara enkelt att köpa biljetter, säger Isabella Lövin.

Miljöpartiets förslag:

• Trafikverket ska få i uppdrag att upphandla nattåg med dagliga avgångar till flera europeiska städer. I ett första steg ska de se över möjligheterna att upphandla nattågstrafik på linjerna Stockholm–Hamburg. Malmö–Berlin, Malmö–Köln–Bryssel samt Malmö-Paris.

• SJ ska omgående få i uppdrag att inrätta en fungerande tjänst för att sälja tågresor till och på kontinenten.

• Det ska bli obligatoriskt för tågbolagen att öppna sina bokningssystem för andra aktörer, så att konsumenter kan köpa sammanhängande resor med flera olika tågbolag på en och samma sida.

– Det finns ett stort sug att resa med tåg, men idag gör långa restider, dåliga anslutningar och krångliga bokningssystem att många ändå väljer flyget. Därför behöver staten ta på sig ledartröjan och ordna så att det går nattåg ut i Europa, säger Gustav Fridolin.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0