Infrastruktur Hamnar
2 min lästid

Sveriges största miljövägfärja trafikerar snart Gullmarsleden

23:e april 2018, 08:50
Sveriges största miljövägfärja trafikerar snart Gullmarsleden
Tellus får ett miljöanpassat framdriftsystem, men kommer att likna Neptunus. Foto: Kasper Dudzik.
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Vägfärjan Neptunus som trafikerar Gullmarsleden kommer att få ett systerfartyg under sommaren 2019 – Tellus. Hon byggs som laddhybridfartyg och blir därmed Sveriges största miljövägfärja, skriver Trafikverket.

Tellus byggs för att drivas med elektricitet genom batterier. Fartyget levereras och sätts i trafik innan hennes laddstationer kommit på plats vid Gullmarsfjorden.

– Från liknande projekt i våra grannländer vet vi att utmaningen med effektiv och snabb laddning av fartyget fordrar specialanpassade lösningar, och dessa kommer successivt att byggas, sedan den nya färjan tagits i drift, säger Färjerederiets projektledare Fredrik Skeppstedt i ett pressmeddelande.

En av landets tyngst trafikerade vägfärjeleder

Gullmarsleden är en av landets tyngst trafikerade vägfärjeleder, med drygt 100 000 transporterade fordon per månad. En betydande andel utgörs av tunga lastbilstransporter till och från Lysekil. Leden är nästan två kilometer lång.

Unikt marint djurliv

Gullmarsfjordens hydrografiska förhållanden med ett komplicerat vattenutbyte med Skagerrak över mynningströskeln har bidragit till uppkomsten av ett rikt och delvis unikt marint djurliv, skriver Länsstyrelsen i Västra Götalands Län. Fjorden utmärker sig i det rika artlivet som finns både på land och i luften, men det är specifikt fjordens marina kvaliteter som sedan lång tid tillbaka varit uppmärksammade av forskare vilket lett till etablering av tre forskningsstationer.

Fakta om m/s Tellus:

– 100 meter lång

– max 600 ton last

– plats för 80 bilar och 297 passagerare

– maxfart 11 knop

 

De frigående fartyg som rederiet investerat i under senare år har fått namn med astronomi som tema. Det finns en stark koppling mellan sjöfart och astronomi, med tanke på både forna tiders skickliga navigatörer och dagens satellitbaserade navigering. Med namnet Tellus vill Färjerederiet signalera eldrift, men också, att vi måste ha omsorg om vårt jordklot och utveckla hållbara miljölösningar för framtiden.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0