2021-05-17 Västlänken-station i kris – Göteborgs Stad vill bryta avtal https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/12/ny-pendeltågstation-korsvägen-göteborg.jpg

Västlänken-station i kris – Göteborgs Stad vill bryta avtal

Eitech vinner förtroende att installera ännu en etapp i Västlänken, Korsvägen ett uppdrag värderat till cirka 520 miljoner kronor. Bild/Illustration: White arkitekter
Arkivbild. Illustration: White Arkitekter.
Byggindustrin
Infrastruktur

Efter att Trafikverket flera gånger har underskattat kostnaden för en Västlänken-station säger Göteborgs Stad nu ifrån.

Bygget av stationen Korsvägen, en del av Västlänken i Göteborg, är i full fart. Den beräknas stå färdig om fem år. Hela projektet med Västlänken har en uppskattad kostnad på 20 miljarder kronor.

Men efter att vissa kostnader skenat så överväger nu Göteborgs stad att bryta avtalet med Trafikverket, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

– Vi är bekymrade över att vi har fått se en fördubbling av de tidigare uppskattade kostnaderna och vi är förvånade över de svar vi får, säger fastighetsdirektör Martin Öbo till tidningen.

Om staden vill dra sig ur avtalet måste de stå för Trafikverkets projekteringskostnader. De beräknas ligga på sex miljoner kronor.

– Vi har haft en diskussion kring mellanplanet och ska ha ett nytt möte på torsdag. Dels handlar det om själva kostnaden, men också frågor kring ägandet och servitut, nyttjandet av ytorna. Det är en process vi är inne i och vi får fortsätta att diskutera saken. Mer kan jag inte säga i dagsläget, säger Trafikverkets projektchef för Västlänken Bo Larsson till Dagens Nyheter, och poängterar att han ännu inte hunnit läsa skrivelsen.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!