Infrastruktur Infrastruktur reportage
2 min lästid

Miljövänlig bussdepå byggs i Växjö

4:e mars 2013, 09:38
Miljövänlig bussdepå byggs i Växjö
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I Växjö byggs en helt ny miljövänlig bussdepå med gasförsörjning till bussar som ingår i Länstrafiken i Kronoborg. Det blir en modern anläggning som bland annat använder samlar regnvatten för användning i tvätthallarna.

Växjö bygger just nu sin första bussdepå med gasförsörjning till de biogasbussar som kommer att köra för Länstrafiken i Kronoborg. Gasen kommer från kommunens egen angränsande biogasanläggning.

Kommunen hoppas att man på sikt hoppas ska kunna fasa ut naturgasen och försörja bussarna helt och hållet med egenproducerad biogas. Detta när man utökat sopsorteringen i regionen.
– Vi överlämnar bussdepån till hyresgästen den 15 juni. Den omfattar kontor, verkstäder, tvätthallar och uppställningsplats för 50 biogasbussar samt på en närliggande tomt plats för ytterligare ett trettiotal bussar, säger Ingvar Eek, projektledare på kommunens fastighetsbolag Vöfab.

Byggnaden kommer att vara på 3300 kvadratmeter med hela17500 kvadratmeter behandlad markyta. Han berättar att man i en så här modern anläggning försöker ta så stor miljöhänsyn som man kan. Man bygger i material som kräver ett minimum av underhåll och kommer att fungera under anläggningens hela livstid.
– Till exempel kommer vi att ta tillvara regnvattnet från taket och lagra det i tankar som vi använder – och dessutom till en viss del återcirkulerar – i tvätthallarna. På så sätt begränsas behovet av att använda det kommunala dricksvattnet till att tvätta bussar.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0