2021-03-26 Företag investerar 2,5 miljarder i Eskilstuna https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/03/Namnlost-1-6.jpg

Företag investerar 2,5 miljarder i Eskilstuna

(Vänster) Stina Lindh Hök, vd Nyfosa. (Höger) David Hofmann, vd Eskilstuna logistik. Foto: Eskilstuna logistik / Nyfosa
(Vänster) Stina Lindh Hök, vd Nyfosa. (Höger) David Hofmann, vd Eskilstuna logistik. Foto: Eskilstuna logistik / Nyfosa
Fastighet
Tillverkning

Kinesiska Shenzhen Senior Technology Material (Senior) investerar 2,5 miljarder kronor fram till 2025 i en industrianläggning i Eskilstuna. Det presenterades av Eskilstuna Logistik och Eskilstuna kommun under en pressträff på torsdagen.

– Eskilstuna tar nu platsen som en central del i elektrifieringen av transportsektorn. Inte bara i Sverige utan i Europa, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna kommun.

Anläggningen blir en av Europas största fabriker för separatorfilm för litiumbatterier och kommer att verka som underleverantör till Northvolt med leveranser av separatorer till deras nybyggda gigafabrik i Skellefteå.

Etableringen i Eskilstuna är Seniors första investering och produktionsanläggning utanför Kina och förväntas skapa förutsättningar för mellan 500-600 arbetstillfällen.

– Vi tror att det starka samarbetet mellan Northvolt och Senior kommer att etablera Sverige som en av de viktigaste produktionsbaserna för batterimaterial och komponenter till fordonsbatterier och energilagring. Detta i sin tur kommer att ha stor påverkan och bidra till utvecklingen av Europas nya energiindustri, fortsätter Xufeng Chen, styrelseordförande, Senior.

Utvecklingen i Sverige och Eskilstuna kommer att ske i tre etapper. I en första fas hyr företaget en 13 900 kvadratmeter stor lokal av fastighetsbolaget Nyfosa i Svista industriområde. En avsiktsförklaring har tecknats mellan Eskilstuna kommun, Nyfosa och Senior om 120 000 kvadratmeter mark i anslutning till nuvarande lokal i Svista för att kunna förverkliga en expansion i kommande faser. Planen är att produktionsanläggningen år 2025 ska vara cirka 70 000 kvadratmeter.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!