2020-10-09 Synsam flyttar produktion från Asien till Sverige https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/10/synsam-kollage.jpg

Synsam flyttar produktion från Asien till Sverige

synsams nya fabrik i ockelbo
Den nya fabriken väntas stå klar under hösten 2021. Illustration: Synsam
Senaste nytt bygg
Tillverkning

Synsam Group flyttar sin glasögonproduktion från Asien till Sverige med start under 2021. De ska bygga en ny glasögonfabrik med fokus på hållbar produktion och produktdesign. Fabriken blir Nordens första moderna tillverkningsindustri för glasögon.

– Vi på Synsam jobbar för en mer hållbar närproduktion med så få och korta transporter som möjligt. Därför är flytten av vår produktion till Sverige både ett historiskt och samtidigt viktigt nästa steg i Synsams strävan att bidra till ett minskat klimatavtryck, säger Håkan Lundstedt, koncernchef Synsam Group.

Fabriken väntas stå klar under hösten 2021 och blir, enligt Synsam, Nordens största och modernaste produktionsenhet för glasögontillverkning. Tillsammans med Ockelbo kommun kommer Synsam att uppföra fabriken så hållbart som möjligt både vad gäller materialval och utifrån en hälsoaspekt för medarbetarna.

Produktionskapacitet beräknas till en miljon glasögon per år. Bågarna kommer tillverkas av cirkulära, återvunna eller lokala material från framför allt Sverige, Skandinavien och Europa.
Fabriken är uppförd med hållbara material, bland annat svenskt trä och sedum, och uppgår till cirka 6 000 kvadratmeter.

Anställningsbehovet beräknas till cirka 150 årsarbeten. Därutöver sysselsätter fabriken ett stort antal andra personer i produktions- och försäljningskedjan.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!