2021-05-07 Sandvik köper sydafrikansk gruvunderleverantör https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/04/sandvik-jernkontoret-budgeten-missar-industrijobben.jpg

Sandvik köper sydafrikansk gruvunderleverantör

Sandviken, Gästrikland, 2015 Fotograf: Pia & Hans Nordlander, Bildn
Sandviken, Gästrikland, 2015 Fotograf: Pia & Hans Nordlander, Bildn
Stål

Sandvik har tecknat avtal om att köpa den sydafrikanska siktar- och matartillverkaren Kwatani, enligt ett pressmeddelande. Bolaget kommer att rapporteras i Stationary Crushing and Sceening, en division inom Sandvik Rock Processing Solutions.

Kwatani är baserat i Johannesburg, Sydafrika och har cirka 150 anställda. 2020 uppgick försäljningen till omkring 175 miljoner, med en EBIT-marginal något utspädande för Sandvik Rock Processing Solutions. Påverkan på Sandviks vinst per aktie kommer inledningsvis att vara neutral.

– Det är glädjande att vi fortsätter att exekvera på vår strategi att växa genom förvärv, samtidigt som vi stärker vår position inom krossning och sortering. Jag ser fram emot att välkomna Kwatani till Sandvikkoncernen, säger Stefan Widing, VD och koncernchef för Sandvik.

Förvärvet av Kwatani, vilket är det första sedan Sandvik Rock Processing Solutions etablerades som ett eget affärsområde i början av 2021, utökar Sandviks utrustningserbjudande och kompletterar befintlig produkt- och serviceportfölj för eftermarknaden.

– Kwatanis erbjudande av stora vibrerande siktar och matare för gruvindustrin ligger i linje med vår strategi att stärka våra färdigheter inom krossning och kompletterar Sandviks starka kompetens och erfarenhet inom stationär krossning och sortering. Detta kommer vidare att accelerera vår tillväxt inom krossning och sortering säger Anders Svensson, affärsområdeschef för Sandvik Rock Processing Solutions.

Förvärvet förväntas slutföras under det fjärde kvartalet av 2021 och förutsätter godkännande av berörda myndigheter.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!