2021-02-24 H2 Green Steel miljardsatsar på nya fabriken https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/02/txelwuke0n65xzzmm06y.jpg

H2 Green Steel miljardsatsar på nya fabriken

Vy över Svartbyn i Bodens kommun. Foto Mats Engfors/Fotographic
Vy över Svartbyn i Bodens kommun. Foto Mats Engfors/Fotographic
Byggindustrin
Stål

Det nya stålbolaget, H2 Green Steel (H2GS) ska bygga en storskalig anläggning för fossilfri ståltillverkning i Norra Svartbyn strax norr om Boden. I en första fas går satsningen på 25 miljarder kronor och bolaget kommer att ledas av Henrik Henriksson, i dag vd för Scania.

H2 Green Steel kommer att etablera sin verksamhet i Boden-Luleå. Grundare och största ägare är investmentbolaget Vargas, som också är medgrundare och en av de största ägarna i Northvolt.

Stålproduktionen börjar redan 2024 och förväntas skapa 1 500 direkta arbetstillfällen i norrbotten. Satsningen medför att Sveriges nettoexportvärde beräknas öka med omkring 30 miljarder kronor.

Innan 2030 ska H2GS ha en produktionskapacitet på fem miljoner ton stål per år, och kommer därmed att bidra till klimatomställningen av den europeiska stålindustrin, en av industrierna med störst koldioxidutsläpp.

”Finanseringsbehovet i den första fasen uppgår till ca 25 miljarder kronor och kommer att finansieras genom en kombination av eget kapital och grön projektfinansiering”, skriver Vargas i ett pressmeddelande.

H2GS och Bodens kommun har upprättat en avsiktsförklaring för förvärvandet av det 500 hektar stora markområdet i Norra Svartbyn, SIP (Svartbyn industrial park).

”Det här är det största som har hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes på tidigt 1900-tal och det kommer att förändra Boden, Luleå och Norrbotten för all framtid”, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Boden.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!