2021-02-23 Sweco får nyckelroll i jättesatsningen https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/02/uhxymv3betodvtkeo49x.jpg

Sweco får nyckelroll i jättesatsningen

Stål

Det blir det Sweco som ska bidra med rådgivning när det nya svenska stålbolaget, H2 Green Steel bygger en storskalig anläggning för fossilfri ståltillverkning i Norra Svartbyn utanför Boden.

Uppdraget omfattar att medverka vid framtagning av miljötillståndsansökan, elkraftsförsörjning, logistik och processintegrering.

– Vi är stolta över att vi fått förtroendet att vara rådgivare i detta banbrytande projekt. Det är mycket inspirerande att jobba med teamet bakom H2 Green Steel, som kännetecknas av stark drivkraft och affärsmannaskap, säger Fredrik Axbyregionchef Swecos energi- och industrikonsulter.

Verksamheten kommer att ha sin bas i Boden-Luleå, med god tillgång till såväl högkvalitativ järnmalm som energi från förnybara energikällor.

I en första fas ska 25 miljarder kronor investeras med produktionsstart 2024. H2 Green Steel planerar att nå en produktionskapacitet om 5 miljoner ton fossilfritt stål till 2030.

– I detta unika projekt utnyttjar vi hela Swecos breda kompetens och får ständigt utmana gamla sanningar för att skapa de bästa lösningarna. Projektet kommer att bidra stort till minskade koldioxidutsläpp, säger Fredrik Axby.

Initialt ordervärde för Sweco uppgår till 14 miljoner kronor.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!