2020-10-15 Miljonstöd till HYBRIT https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/06/hybrit-lulea.jpg

Miljonstöd till HYBRIT

HYBRIT pilotanläggning Luleå. Fotograf: Åsa Bäcklin, HYBRIT
HYBRIT pilotanläggning Luleå. Fotograf: Åsa Bäcklin, HYBRIT
Stål

Energimyndigheten har beslutat att ge HYBRIT, SSAB:s, LKAB:s och Vattenfalls initiativ för fossilfritt stål, stöd med 22 miljoner kronor.
Stödet ska gå till att undersöka förutsättningarna för demonstrationsanläggningen, som ska stå klar år 2025.

Den 31 augusti startade pilotanläggningen för direktreduktion med vätgas i Luleå. Nu startar förberedelserna för att skala upp testerna ytterligare i en demonstrationsanläggning i industriell skala.

Energimyndigheten har nu beviljat HYBRIT Development AB delfinansiering med 22 miljoner kronor till en studie för att klarlägga förutsättningarna för demonstrationsanläggningen. Studien ska bland annat belysa utformning, anläggningsdesign, teknikval, logistiklösningar och inte minst lokalisering.

Processen och konceptet är komplext och omfattande, där för är det viktigt att genomföra en så kallad demonstration.
Den ska efterlikna den industriella processen i största möjliga mån, och bland annat fastställa val av teknik.

Byggstart planeras under 2023 och målet är att ta anläggningen i drift 2025. Tanken är att kunna demonstrera en fullskalig produktion med en kapacitet på drygt en miljon ton järn per år, det vill säga en femtedel av LKAB:s totala förädlingskapacitet i Malmberget och närmare hälften av produktionskapaciteten hos SSAB:s masugn i Luleå. Målet är att bli först i världen med en värdekedja för fossilfritt stål redan 2026.

Projektet finansieras av Industriklivet som är regeringens långsiktiga satsning för att stödja industrins omställning till nettonollutsläpp.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!