2020-04-28 Först i världen att värma stål med vätgas https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/04/ovako-vatgas.jpg

Först i världen att värma stål med vätgas

Gropugn i valsverk, Ovako Hofors. Bildkälla: Ovako
Stål

Linde Gas AB och Ovako har genomfört ett fullskaletest att värma stål med vätgas inför valsning. Testet som utfördes med goda resultat, beskrivs som en historisk händelse för stålindustrin.

− Det här är en stor händelse för stålindustrin. Det är första gången som vätgas används för att värma stål i befintlig produktionsmiljö. Tack vare testet vet vi att det går att använda vätgas enkelt och flexibelt, utan att det påverkar stålets kvalitet, vilket skulle innebära en mycket stor reducering av koldioxidavtryck. Vi har under många år haft ett tätt samarbete med Linde och är stolta över att få göra det här tillsammans med dem, säger Göran Nyström, EVP Group Marketing & Technology i ett pressmeddelande.

Påverkar inte stålets kvalitet

Testet, som genomfördes i företagets anläggning i Hofors, var mycket lyckat och kontroller av stålet visar att uppvärmning med väte inte påverkar stålets kvalitet. Om rätt förutsättningar skapas skulle Ovako därför kunna införa uppvärmning av valsverksugnar med vätgas i alla sina valsverk och därigenom drastiskt reducera sitt redan världsledande låga koldioxidavtryck ”cradle to gate”.  

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!