2021-05-11 Stora Enso i nytt samarbete – tillverkar flaskor av fiber https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/05/b266f714e4f048d6_800x800ar-1.jpg

Stora Enso i nytt samarbete – tillverkar flaskor av fiber

Bild: Stora Enso.
Senaste nytt Industri

Stora Enso och förpackningsteknikföretaget Pulpex ingår samarbete för att industrialisera produktionen av miljövänliga pappersflaskor och -behållare av träfibermassa.

De förnybara produkterna möjliggör ett alternativ till PET-plast och glas. Det exklusiva samarbetet drar nytta av Stora Ensos teknologi inom formpressad fiber och möjligheten att konvertera slutprodukter i industriell skala. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi ser stor potential i att kunna kombinera Pulpex kompetens inom produktutveckling med våra möjligheter till industriell produktion, säger Sohrab Kazemahvazi, SVP Formed Fiber på Stora Enso, i ett pressmeddelande.

Samarbetsavtalet har slutits exklusivt mellan Stora Enso och Pulpex, ett företag inom hållbar förpackningsteknik grundat av Diageo (producenten av Johnnie Walker, Smirnoff och Guinness) och Pilot Lite (ett Venture Management-bolag).

Målet med samarbetet, enligt pressmeddelandet, är storskalig industriell produktion av pappersflaskor och -behållare som är förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara. Just nu fokuserar samarbetet på att utveckla en snabb produktionslinje som förväntas kunna driftsättas under 2022.

– Det här samarbetet är ett viktigt steg för att kunna lansera ett hållbart alternativ till flaskor och behållare i plast, med samma användaregenskaper som traditionella dryckesförpackningar, säger Kazemahvazi.

Den globala dryckesförpackningsmarknaden uppgår till runt 117 miljarder amerikanska dollar, och beräknas växa med 4,5 % och nå upp till 170 miljarder dollar år 2027.

– Vi är mycket glada över att ha Stora Enso ombord och ser fram emot att utnyttja de konkreta fördelarna med vårt samarbete. Det kommer verkligen att gynna oss under de kommande månadernas arbete med att göra våra nya, snabba produktionslinjer tillgängliga för alla våra partners, säger Scott Winston, Director, Pulpex Limited.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!