2020-10-20 Industriarbetsgivarna: ”Högt lönebud från medlarna” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/10/PerWidolf-liten.jpg

Industriarbetsgivarna: ”Högt lönebud från medlarna”

Per Widolf Industriarbetsgivarna.
Per Widolf, förhandlingschef, Industriarbetsgivarna. Foto: Rikard Westman
Senaste nytt Industri

Industriarbetsgivarna anser att det lönebud som de opartiska ordförandena, OpO, har lämnat ”ligger på smärtgränsen”.
Förslaget är på 4,5 procent på 29 månader.
Men vi är beredda att acceptera budet, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.

– Lönebudet är på en mycket hög nivå och det ligger absolut på smärtgränsen av vad svenska företag klarar av. Men vi är beredda att acceptera budet då det innehåller en nedväxling av löneökningstakten från nuvarande nivå, säger Per Widolf.

Han konstaterar att det är avgörande att parterna nu sluter ansvarsfulla avtal, givet att vi befinner oss i en djup lågkonjunktur med nästan en halv miljon arbetslösa.

– En stor del av industrin och näringslivet har det fortfarande väldigt tufft. Stämningsläget i stålindustrin och delar av skogsindustrin är sämre än normalt och vi har fortfarande ett stort antal anställda i korttidsarbete, där staten står för merparten av lönekostnaden, säger han.

OpOs förslag innebär att årstakten för löneökningarna skulle bli 1,86 procent. Det är något som Industriarbetsgivarna ser som ett tak om svensk industri ska kunna stärka sin konkurrenskraft och hämta sig ur krisen.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!