Industri Senaste nytt Industri
2 min lästid

Nytt samarbete mellan Preem och Vattenfall

15:e mars 2017, 10:21
Nytt samarbete mellan Preem och Vattenfall
På bild Magnus Hall och Petter Holland skakar hand i och med det nya samarbetet mellan Preem och Vattenfall.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Preem och Vattenfall har tecknat en avsiktsförklaring om att undersöka möjligheterna till att använda klimatsmart vätgas i tillverkningen av biodrivmedel i stor skala för den svenska marknaden.

Preem har målsättningen att producera tre miljoner kubikmeter förnybara drivmedel per år 2030 vilket skulle stå för merparten av minskningen av koldioxidutsläppen i den svenska transportsektorn. För att nå dit krävs mer gröna råvaror. Vattenfall, som strävar efter att möjliggöra klimatsmarta lösningar, kan bidra med klimatsmart vätgas till produktionen. Preem och Vattenfall kommer att tillsätta en arbetsgrupp och förstudien finansieras av båda parter.

Preem och Vattenfall kommer även att se över möjligheten att producera grön vätgas genom utnyttjande av el från vatten- och vindkraft, vilket ger mycket låga klimatpåverkande utsläpp.

– Vi behöver använda många olika typer av råvaror och producera flera olika typer av bränslen för att ersätta fossila drivmedel med förnybara. Det behövs också många olika lösningar. Preems bidrag är att göra så gröna och effektiva bränslen som möjligt. Samarbetet är också ett steg i vår vision att vara ledande för omställningen mot ett hållbart samhälle, säger Petter Holland, vd och koncernchef Preem.

– Vi tar ett viktigt steg och jag ser mycket positivt på möjligheterna med detta samarbete. Jag ser både affärsmöjligheten och klimatnyttan där Vattenfall kan bidra med klimatsmart och konkurrenskraftig vätgas, säger Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall.

Preem producerar redan idag biodrivmedel eller så kallad biodiesel (icke-fossil diesel) av tallolja, en restprodukt från skogsindustrin, men avser att framöver tillverka förnybara drivmedel från sågspån och skogsrester från virkesavverkningar samt lignin från pappersmassaindustrin.

Vätgas är en avgörande del av processen för att omvandla förnybara råvaror till biodrivmedel. Klimatsmart vätgas och olika restprodukter från massabruken skulle kunna öka produktionen av biodrivmedel flera gånger om jämfört med dagens nivå.

#avtal #magnus hall #petter holland #preem #samarbete #vattenfall
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0