2020-08-26 800 drabbas när SCA lägger ner papperstillverkning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/04/Ortviken-sca.jpg

800 drabbas när SCA lägger ner papperstillverkning

CTMP-massa vid Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Bildkälla: SCA
CTMP-massa vid Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Bildkälla: SCA
Papper & Massa

SCA avser att investera totalt 1,45 miljarder kronor i produktion av CTMP-massa vid Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Samtidigt inleder bolaget förhandlingar med facket om att avveckla produktionen av tryckpapper vid bruket.

Den avveckling som SCA nu föreslår, innebär att cirka 800 anställda kan komma att beröras, framför allt på Ortvikens pappersbruk, men även i andra delar av SCAs verksamhet, enligt ett pressmeddelande.

”Våra massakunder vill att vi växer med dem inom produktsegment som förpackningskartong och hygienprodukter, segment med en god tillväxt, säger Ulf Larsson, SCAs vd. I linje med vår strategi, har vi steg för steg minskat vår exponering mot tryckpapper. Nu inleder vi förhandlingar om att helt lämna detta produktsegment”, skriver bolaget.

Planerna på en avveckling av pappersproduktionen vid Ortviken,en investering i CTMP-produktion och effekterna på SCAs övriga verksamhet, kommer nu att bli föremål för MBL- förhandlingar.

Förväntad produktionstakt i den nya anläggningen är början av år 2023.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!