2020-02-12 Miljoninvestering för skogsbranschen invigd https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/02/svenska-skogsplantor-sveaskog-skog.jpg

Miljoninvestering för skogsbranschen invigd

Bild från invigningen. Foto: Svenska skogsplantor
Papper & Massa

Under senaste året har Svenska Skogsplantor, som ingår i statliga Sveaskog, investerat mer än 20 miljoner kronor i att utveckla och effektivisera plantskolan. Nyligen invigdes tre viktiga framtidssatsningar vid Stakhedens plantskola i Nyhammar, utanför Ludvika.

– Det har varit ett händelserikt 2019 med stora investeringar och vår plan är att fortsätta utveckla plantskolan eftersom efterfrågan på våra produkter fortsätter att öka, säger Anders Nilsson, tf affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor som äger plantskolan i ett pressmeddelande.

Nytt växthus

Först byggdes ett helt nytt växthus, vilket genererat en produktionsökning från 24 till 27 miljoner plantor per år.

Under hösten installerades ett nytt uppvärmningssystem med biobränsle och den fossila eldningsoljan fasades ut. Det nya uppvärmningssystemet reducerar de fossila koldioxidutsläppen med 93 procent, motsvarande 548 ton per år.

Den tredje investeringen består av en ny maskinlinje som uppförts för att behandla plantorna med Conniflex. Conniflex är Sveaskogs egenutvecklade behandlingsmetod mot snytbaggeangrepp som är helt fri från kemiska bekämpningsmedel.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!