2019-11-18 Samarbete för mer hållbara timmertransporter https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/11/sveaskog-volvo-lastvagnar-webb.jpg

Samarbete för mer hållbara timmertransporter

Henrik Engman, inköp transport Sveaskog, och Lennart Cider, projektledare Volvo Lastvagnar. Fotograf: Sveaskog / Anders Westerberg
Papper & Massa
Transport

Tillsammans utför Sveaskog och Volvo Lastvagnar tester för att möjliggöra timmertransporter på upp till 90 ton från skog till lastterminal.

Genom att lasta mer i varje fordon ökas effektiviteten, kostnaderna sänks och koldioxidutsläppen minskas med upp till 20 procent. Lösningen kallas HCT-ekipage (High Capacity Transport) och kan vara en av lösningarna för mer hållbara timmertransporter och ett komplement till ökad godstransport på tåg.

Tillstånd klart

Nu har Sveaskog och Volvo Lastvagnar fått tillstånd av Transportstyrelsen att bedriva konfigurationstester med HCT-ekipage med last upp till 90 ton från Överkalix och från hamnen i Haraholmen till Smurfit-Kappas industriområde i Piteå.

– Att minska utsläppen från timmertransporterna är en viktig fråga för oss på Sveaskog. Eftersom tåg inte är ett alternativt överallt kan HCT-ekipage vara ett bra alternativ. Med ett ekipage med fler hjulaxlar som kan ta mer timmer kan tre ekipage lasta lika mycket som fyra ekipage av mindre modell, det minskar utsläppen per transporterat ton, säger Henrik Engman, inköpsansvarig för transporter på Sveaskog i ett pressmeddelande.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!