2019-11-13 Pilotanläggning i Umeå för framtidens plantor https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/11/sodra-pilotanlaggning-umea-plantor-skog.jpg

Pilotanläggning i Umeå för framtidens plantor

Göran Örlander. Fotograf: Martina Wärenfeldt
Papper & Massa

50 miljoner kronor investeras nu i en pilotanläggning i Umeå. Bakom finansieringen står Stora Enso, Sveaskog, Södra och Holmen.

Pilotanläggningen är för storskalig och automatiserad produktion av förädlade skogsplantor genom innovations och teknikutvecklingsbolaget SweTree Technologies.

– Vi har förhoppningar om ett tekniksprång som gör det möjligt att snabbt och effektivt producera plantor från det bästa materialet i den svenska skogsträdförädlingen. Det är en glädjande och lösningsorienterad klimatsatsning från skogsbranschen, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra och ordförande projektets styrgrupp i ett pressmeddelande.

”Ett steg i rätt riktning”

Satsningen ligger i linje med Södras hållbarhetsmål om att den årliga skogstillväxten ska vara 20 procent högre 2050 jämfört med 2015. 

– De skogliga tillväxt- och produktionsfrågorna är centrala om vi ska minska vårt beroende av fossila material och energi genom att öka användningen av trä och förnybara produkter. Därför är den här satsningen ett steg i rätt riktning, säger Göran Örlander. 

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!