2019-03-12 Arctic Paper satsar på hållbar energiförsörjning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/12/arctic-paper-polen-webb.jpg

Arctic Paper satsar på hållbar energiförsörjning

En av Arctic Papers anläggningar i Kostrzyn, Polen. Foto: Arctic Paper
En av Arctic Papers anläggningar i Kostrzyn, Polen. Foto: Arctic Paper
Energieffektivisering
Papper & Massa

Arctic Paper har slutit ett 15-årigt avtal med Adven AB om hållbar energiförsörjning till koncernens pappersbruk i Munkedal. Avtalet säkerställer lägre, stabila och förutsägbara energikostnader och minskar koldioxidutsläppen.

Adven AB kommer att uppföra, äga och driva en pannanläggning med en kapacitet att leverera 30 megawatt. Anläggningen beräknas tas i drift om två år.

– Energipriserna är volatila och det finns en betydande politisk risk för framtiden. Det här avtalet säkerställer Arctic Paper Munkedals långsiktiga konkurrenskraft genom lägre, mer stabila och förutsägbara energikostnader, samtidigt som vi kraftfullt reducerar vårt avtryck på miljön, säger Michal Jarczyński, CEO för Arctic Paper S.A i ett pressmeddelande.

Huvudsak att drivas med returträ

Den nya anläggningen kommer i huvudsak att drivas med returträ och väldefinierat utsorterat och återvunnet material. Det innebär, i kombination med den tidigare annonserade satsningen på utbyggd vattenkraft i Munkedal, att Arctic Paper Munkedals kan fasa ut användningen av externt levererad elektricitet och naturgas, vilket sänker brukets koldioxidutsläpp med 60 procent och bidrar till att sänka energikostnaderna betydligt.

– Våra investeringar i infrastruktur för hållbara energilösningar skapar värde för våra kunder och för samhället i stort. Vi är mycket stolta över att Arctic Paper valt oss som partner i Munkedal, säger Ilkka Niiranen vd på Adven Sverige.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!