GruvaLKAB vill utöka med grafitbrytning
02.11.2020 10:44 3 min lästid

LKAB vill utöka med grafitbrytning

02.11.2020 10:44 3 min lästid
LKAB satsar miljarder

Hela koncernens tillverkning av järnmalms­pellets ska ställas om och ersättas av en vätgasbaserad process likt den som nu utvecklas inom Hybrit. Foto: G. Rúnar Gudmundsson/Alm & ME

Ansökningen för grafitbrytning lämnades in i maj.

Anna Sjöström
0

Talga, Mitsui och LKAB tecknar en icke-bindande avsiktsförklaring med målet att tillsammans börja bryta grafit i Vittangi och producera batterianoder.
Först ska en genomförbarhetsstudien färdigställas.

Tillståndsansökningar för grafitbrytningen i Vittangi lämnades in i maj 2020. Talga är ensam ägare av projektet och den egenutvecklade tekniken för produktion av batterianoder.

Talga planerar att etablera en hållbar produktion med låga koldioxidutsläpp för produktion av batterianoder till litiumjonbatterier till elbilar och elektronikkomponenter. Företagets affärsmodell inkluderar en batterifabrik i Luleå och grafitbrytning i Vittangi. Batterifabriken kommer ha en initial kapacitet om 19 000 ton anodmaterial per år.

– Vi är väldigt glada att LKAB valt att ansluta sig till Talga och Mitsui. LKAB är en perfekt partner för Talga. Det finns stora potentiella synergier inom allt från lokal drift och infrastruktur till finansiering och global försäljning och distribution. LKAB blir även ett utmärkt komplement till Mitsui inom ramen för vår vision om att bistå världens snabbast växande batterimarknad med hållbara anodmaterial, säger Talgas koncernchef och grundare Mark Thompson.

LKAB:s intresse inom industrimineralmarknaden är av strategisk vikt för att minska beroendet av järnmalmsmarknaden som i dag står för cirka 90 procent av externförsäljningen.

Den avsiktsförklaring som nu skrivits under är en icke-bindande överenskommelse, så kallat letter of intent.
Det som sker närmast nu är göra klart en detaljerad genomförbarhetsstudie. Den förväntas vara klar i mars 2021.
Efter det ska LKAB, Talga och Mitsui förhandla om ägarandelar och investeringar i ett möjligt samägt bolag för att realisera projektplanerna.

Mitsui & Co. Europe Plc är ett helägt dotterbolag till Mitsui & Co, som är ett globalt handels och investeringsföretag, baserat i Japan.
Mitsui arbetar med försäljning, logistik och finansiering av verksamheter inom järn & stål, mineraler och metaller, energi, infrastruktur, mobilitet, kemikalier, livsmedel, hälsovård, IT och affärsutveckling.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!