2020-03-11 Säkrare gruva med autonoma robotar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/03/epiroc-gruva-robotarm-robot.jpg

Säkrare gruva med autonoma robotar

Bildkälla: Alfred Nobel Science Park
Gruva
Nyheter

Epiroc har startat upp ett samarbete med AI.MEE med syfte att automatisera robotarmarna på sin borrmaskin Boomer. Visonen är att inte behöva ha människor fysiskt på plats i farliga gruvmiljöer.

– Det handlar om att koordinera flera robotarmar och tekniken kan användas inte bara inom gruvdrift, utan den här också en rad andra användningsområden, säger forskaren Shiyu Zhang i ett pressmeddelande.

Bolagets vision är att kunna mata in en karta över de hål som ska borras i Boomer och trycka på ”start”. Så funkar det dock inte i dag.

– Vi har ett första steg mot den här funktionen redan, men den räcker inte riktigt till. Med hjälp av de tekniksprång vi hoppas att vi kommer att göra här, så kommer vi att förbättra vår produktivitet en hel del, säger Björn Andersson på Epiroc.

Komplicerad uppgift

Att få robotarmarna att röra sig självständigt, men samtidigt vara medvetna om varandra, är en komplicerad uppgift, förklarar AI-forskaren Shiyu Zhang.

– Robotarmen i sig har en mycket komplex konstruktion. Den har många leder och för att styra armens rörelse behöver vi kunna kontrollera varje enskild led. Nu ska vi koordinera flera robotar, vilket gör beräkningarna ännu mer komplexa.

AI.MEE är ett regionalt utvecklingsprojekt som drivs av Alfred Nobel Science Park och Örebro universitet.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!