2019-12-04 Boliden digitaliserar koppargruva https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/12/skf-aitik-boliden-gruva-digitalisering.png

Boliden digitaliserar koppargruva

Foto: SKF
Gruva

Som ett led i att fortsatt digitalisera Bolidens koppargruva Aitik, har bolaget tecknat ett femårsavtal med SKF.

– Vi var i ett vägskäl där vi antingen fick riva ner hela systemet och bygga nytt eller gå vidare med en ny leverantör. Vi valde att gå vidare med SKF, säger Thomas Sundqvist, avdelningschef på kross och infrakt i Aitikgruvan i ett pressmeddelande.

Bättre driftkontroll

Sedan en tid tillbaka har avdelningen Kross & Infrakt i Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare digitaliserats med ett online-system för att få bättre kontroll på driften. Drygt 500 sensorer har levererat driftdata från tre krossanläggningar och en totallängd av bandtransportörer på 7 kilometer transportband som fraktar malmen till anrikningsverket. Men systemet har inte gett den förväntade effekten.

För drygt ett halvår sedan tog man beslutet att byta leverantör och ta in SKF för att komma vidare med sitt online-system.

– Vi använde oss redan av SKF i Boliden och hade bra erfarenhet, dessutom visste vi att SKF ligger i framkant vad gäller online-system.

Parterna har tecknat ett femårsavtal som innehåller både hårdvara och övervakning.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!